Onsdag 23 januari

Tänk vad fort det kan gå! Idag tog vi många och stora steg mot att känna trygghet tillsammans och verkligen våga testa grejer. Medverkande var David Sperling, Fredrika Byman Moberg (fm), Erika Alexandersson, Niklas Rydén, Jim Berggren, Magnus Bergström, Pär Bengtsson och Johanna Larsson (em).

Arbetet nu syftar till att lära känna varandra och bli trygga, få igång processer där vi testar att spela, sjunga och agera tillsammans, göra improvisationer och övningar för att få fram material och idéer inför fortsättningen och till sist söka både metod och form för det fortsatta arbetet.

Rörelseuppvärmning
Vi började med rörelseuppvärmning, där vi masserade/värmde upp varandra. Sedan förde vi varandra runt i rummet och lärde oss lyssna till våra ryggar. Därefter var vi länge på golvet och rullade runt-runt och lät omväxlande fingrar, tår, höft, arm, knä och huvud leda rörelsen. Vi som inte är dansare och som inte gör sådant här normalt tycker det är helt fantastiskt. Eller som Magnus Bergström sade, Jag har längtat efter detta sedan Uppvind.

Röstuppvärmning
Erika ledde sedan en stunds arbete med rösten och vi fick träna på att hitta två punkter på magen, dels i mitten på magen, men också längst upp, precis där revbenen startar och vi kände hur stödet för rösten kommer därifrån, och hur viktigt det är att lägga kraften där, och inte spänna ansikte och nacke. Efter glissandin där vi jobbade två och två för att få kraft avslutade vi med vacker röstimpro i grupp.

Röstimprovisation (video)Improvisation

Efter en paus bestämde vi oss sedan för att göra rörelse-ljud-improvisation med formen Starta tillsammans lugnt på punkt A, sen mer aktivt undersöka hela rummet, sen tillbaks till plats A. Efter att ha gjort det en gång gjorde vi sedan om det och delade oss i två grupper. Det är ofta bra att inte vara för många, och att se på varandra, och att ha "publik". Överlag kändes det ganska "enkelt" att våga göra detta redan den andra dagen och det visar att denna grupp fungerar. I morgon skall vi ha lite mer förberedda rörelseimpron.

Rörelseimprovisation med ljud (video)
Musikimprovisation
Vi är ju trots allt musiker många av oss. Två improvisationer gjorde vi. Det kändes bra. Både Jim och Pär spelade dragspel och Niklas blev väldigt förtjust i kontrabas-spel med stråke!

Musik med Magnus, Pär och Erika (video)Musik med Niklas, Jim och David (video)
Dialogimprovisation
Vi prövade sedan i två omgångar att helt improviserat sjunga igenom Niklas libretto-skiss. I den första rundan sjöng David och Erika. Niklas och Magnus spelade. I den andra omgången sjöng Niklas och Jim, med Jim i rollen som kvinna! David och Pär spelade.
Det är alltid lika fascinerande att improvisera text-musik. Det kommer förvånansvärt många fina idéer. I arbetet med Uppvind gjorde vi också så, och det var svårt att slita sig från vissa musikaliska bitar. Vissa kom därför med i slutkompositionen. Även här var känslan att det var lätt att våga pröva. Och det kom något ur detta. Vi pratade också om hur lätt det är att hamna i en genre. Här drog det kanske lite åt klassisk opera-modernism. Vi bestämde oss för att någon dag göra om övningen med lite olika medvetna ingångar vad gäller genrer.

David och Erika improviserar sång utifrån librettoskiss (inte riktigt hela) (video)Jim och Niklas gör samma dialog. Jim är hon. (video)
Presentationer och diskussioner
Efter lunch startade med att Erika och Jim skulle berätta och visa lite.
Erika började med att spela en låt från arbetet med Josef Kallerdahl i josef och erika. Denna lugna och poetiska kontrasterades starkt med ljudglädje och trashiga ljud i en låt med the Moth, hennes samarbete med Martin Öhman. (http://martinohman.com/musik.htm)
Sedan gjorde Erika sitt första publika soloframträdande med röst och elektronik inför en hängiven publik (vi). Jättekul.

Erika sjunger solo med elektronik (video)Jim visade sedan exempel och bilder från sitt arbete. Först fick vi se en 3-d film. Där åkte vi runt inne i en modell som fått en textur av en slump. Fascinerande.

Tredimensionell åkning bland modeller (video)Därefter berättade Jim om sitt arbete med litografi och visade bilder från en utställning han har nu i Stockholm. Sen fick vi avslutningsvis se fyra nya akvareller i en helt ny ton. Vi tyckte mycket om dessa och både Jim och vi känner att de har något med Aldrig mer! att göra.

Jim visar bilder (video)Jim har för övrigt också påbörjat en tråd han kallar "Vi i villa". Han menar att det finns en ton i librettoskissen som starkt pekar mot ett medelklasspar i en villa. Vi bläddrar nu alla i tidskriften Vi i villa.

Sedan såg vi på en scen ur Uppvind, duetten mellan Malin och Gustaf. Det är alltid ett kärt återseende och jag hoppas vi får anledning att spela Uppvind igen.

Textimprovisationer
Vi avslutade dagen med att modigt kasta oss in i ytterligare ett spår. Niklas och Erika gjorde två dialogimprovisationer på temat "festen börjar om tio minuter, kaffet är slut, vems är felet, och hur skall vi lösa detta...". Det gick över förväntan och ledde till spännande diskussioner om relationer, aggressionshämningar och mycket annat. Niklas vill gärna arbeta mer med sådan improvisationer för att få idéer och material till librettot. Han vill också gärna ha en runda där alla skriver mer viktiga minnen som har med relationer att göra. I morgon skall vi göra fler sådana improvisationer och ha med lite instruktioner om temperament och annat.

Här är film från samtalet efteråt (video)Vi hörs i morgon.

//Niklas

Powered by Blogger

Subscribe to
Posts [Atom]

-->