Inledning

Sedan sista repperioden i januari har grannen i villan jämte Niklas sålt sina kaniner. Tråkigt! De inspirerade mycket. De sista dagarna har Niklas inrett en hel lägenhet där Erika Alexandersson, vår sångerska från Stockholm, skall bo när vi repar. Men framförallt har Niklas nu skrivit "färdigt" librettot.

Librettot som det ser ut just nu finns att ladda hem här. Akt 1.Akt 2.

Denna vecka kommer vi framförallt att laborera med librettot. Det finns ännu ingen musik, men syftet är att få fram en kunskap om hur librettot fungerar, göra vissa strykningar och justeringar, och se vad som fungerar och om det behövs mer material. Sedan kommer Niklas att slutarbeta texten för att i maj gå över till att arbeta med musiken.

Om librettot
Texten består av två akter. I den första får vi träffa Vera och Axel. De har ordnat en middag i sin villa och väntar nu på gästerna. Det finns också en kör med grannar, den elaka flickan, och den vita musen. (De sistnämnda var med också i Uppvind.)
I den andra akten kommer gästerna och festen vidtar. I en spiral av konversation vin mat och tillbakahållna känslor skruvas dramat mot en skräll.
Inför den här veckans laborationer finns flera frågor kring librettot. Fungerar det språkligt? Håller dramaturgin? Finns det tillräckligt med teman och trådar? Är det för långt? Allt detta skall prövas under denna vecka.
De viktigaste frågorna handlar nog om längden. Uppvind var 26000 tecken. Den blev drygt en och en halv timmes nyopera. I Vi i villa är första akten 18 sidor, 22000 tecken, och andra akten 49 ! sidor, eller 40000 tecken. Med samma tempo som i Uppvind skulle Vi i Villa i så fall ta 3 timmar och 45 minuter att uppföra! Plus pauser. Det är väl inget problem i och för sig, men hur skulle vi hinna skriva musiken, göra noter, lära oss allt, och sätta upp det på ett meningsfullt sätt med den korta tid vi har inför premiären 20 september?
Nu är det dock så att denna text innehåller väldigt mycket dialog som stundtals går fortare att sjunga än som var fallet med Uppvind. Vi kommer säkert att stryka en del, och så får det bli lite längre. Kanske två och en halv timme i effektiv speltid. Men allt kommer att klarna under veckan. Det skall bli spännande.

Vi hörs // Niklas

Powered by Blogger

Subscribe to
Posts [Atom]

-->