Operaimprovisation kräver ny metod

Har varit två otroligt intensiva dagar med operalab. Igår, tisdag, slipade vi fram en metod för att göra meningsfulla improvisationer över librettot. Först prövade vi att bara gå in och sjunga första scenen i andra akten. Det blev jämntjockt segt och lite ointressant.
Istället utvecklade vi en metod där vi tillsammans skummar igenom en scen. Niklas berättar hur han tänkt, vi analyserar scenens struktur, vilka avdelningar innehåller den och vilka energier finns i dessa. Vi talar också under dessa gruppdiskussioner om historien. Vad som berättas. I sak, och i relation till de olika trådarna i berättelsen, eller till vilka de olika rollerna egentligen är. Kort sagt ett samtal om scenens och styckets dramaturgi.
Sedan går vi in på scenen och samlas runt pianot och sjunger denna scen, med helt improviserad sång och musik. En metod som fungerar bättre och bättre för varje gång. Genren känns fortfarande lika fräsch: Improvisationsopera.

I samband med samtalen har vi också pratat mycket om olika aspekter på vårt projekt. Mer om detta kommer vi att återkomma med. Just nu funderar vi på om vi skall framföra all text på den öppna visningen på fredag, eller bara valda delar. Vi får se.

På tisdagen var Anna Gustafsson med. Hon kan inte mer under veckan, förutom på work in progress på fredag kväll. Istället kom Erika Alexandersson med igen. På onsdagseftermiddagen dök också en för New Opera Co helt ny bekantskap upp. Vi fick besök av Vidya Lise, en sångerska som är intresserad av att medverka. Hon hoppade snabbt in i improvisationerna och var med i kören i rollen som musen…

Här är två exempel. Det första är från tisdagen:

Scen 2 från andra akten, när de två paren äter förrätt i villan och konverserar. De kommer att prata om såväl kriget i Irak som övernaturliga händelser. David och Jim (vikarie för Erika), är värdpar, Anna och Niklas gäster.

Det andra exemplet är från första akten. Erika och David gör scen fem från den första akten, när de fortfarande som värdpar väntar på gästerna. I kören Fredrika, Vidya, Jim och Niklas.

Vi Hörs // Niklas

Powered by Blogger

Subscribe to
Posts [Atom]

-->