Torsdag 31 januari

Idag var näst sista dagen. David och Fredrika var med igen, samt Jim, Johanna, Niklas och Pär. Och ej att förglömma vår praktíkant, Paulina.

Tyvärr var Anna Gustafsson tvungen att lämna återbud. Det hade kört ihop sig med det jobb hon har. Vi skall återkomma och se om vi kan hitta annan tid för träff med henne.

Det blir en relativt kort dagbok idag. Dels för att det varit en lite trött dag, åtminstone för min egen del, och för att det inte hände så mycket som var helt nytt.

Fortsatta scenografilaborationer
Vi började med uppdatering av gårdagens arbete med dockskåpsmöblerna. Detta fortsatte vi under eftermiddagen att arbeta vidare med, och Jim fick nya bilder att arbeta med. Vi upptäckte också att Atalantes nya fina kamera ger betydligt snyggare bild än den gamla. Vi talte också på allvar om att möjligen ha svart dansmatta för att slippa problem med ljus som studsar på golvet och stör projektionerna.


Uppvärmning
Sedan ledde Fredrika en uppvärmning med först gnugga hela kroppen varm på varandra övning. Sedan andningsövning armarna upp, andas in. Ner böjda knän som en boll andas ut känna stöd. Sedan följde ligga stjärna rulla sida stjärna sida stjärna sida sitta osv. Vi som är ovana får väldigt lätt ont i olika kantigheter när vi rullar runt så på golvet. Men det är spännanden. Sedan tog David över och lät oss gör motimpulser parvis. En blundar. Den andre trycker, lätt eller hårt, någonstans på hans kropp. Den som blundar reagerar med kraftig motrörelse och liksom slungar bort beröraren. Mycket effektivt sätt att uppleva olika kroppsdelars möjliga impulser. Gjordes slutligen utan beröring som en solodans med serier av impulser.
Slutligen ledde Niklas en röstuppvärmning som avslutades med att vi tog upp vår egna psalm Härdas skall du…


Nya improvisationer med fokus på sång eller text
Det mest överraskande passet idag kom att bli mellan kl 16 och 18 då vi improvisations-sjöng texten på olika vis. Planen var att känna på scenen och se projektioner med modeller bakom. Vi ville också låta alla komma upp och sjunga och valde först en form där vi sjöng librettots inledning två gånger. Den första med fokus på sånglighet, sången, på hur musiken låter, den andra med blicken på texten, tal, vad man egentligen vill säga. Fast, givetvis även här, sjunget.

Först ut var David och Fredrika (bara sångdelen) Niklas på piano. (video)

Sedan kom Pär och Johanna m sångfokus. David piano. (video)

Och Pär Johanna textfokus. (video)

Jim o Niklas sångfokus. Jim är hon. David piano. (video)

Jim och Niklas textfokus. (video)


Iscensättning
Detta ledde oss mer och mer in på tankar om vad man egentligen gör när man är på scenen och sjunger. Samtal om iscensättning. Vi började därför fokusera på detta mer och gjorde några improvisationer med varianter på detta.


Först David och Niklas i aktion. David är hon. Jim vid pianot. (video)

Sedan gör Fredrika och Pär en liknande improvisation med Niklas vid pianot. (video)

Detta ledde vidare mot en tydligare fokusering mot rumslighet Att använda rummet.

Först ut David och Johanna med Niklas vid pianot. (video)

Niklas och Fredika gör rumslig impro. David vid pianot. (video)

Till sist visade David om hur man kan arbeta mer rytmiskt koreografiskt och följa varandra, reagera på varandras impulser, gå med eller emot.

Först David och Fredrika med Niklas vid pianot (video)

Till sist Niklas och Johanna med Pär på gitarr. (video)

Dessa övningar i iscensättning dök upp helt oplanerat. Det är bra att så tidigt tänka in denna dimension. Vi skall så småningom upp på scenen och då skall vi göra någon slags aktion. Kul, oväntat och nyttigt att börja med det redan nu.


Efter middagen
Eftersom vi började kl 13 hade vi kvällspass ända till kl 21. Därför var vi på nya indiern igen och fick möta den specielle indiske gentlemannen, hovmästaren som skojar och samtalar med sina gäster. Åter utmärkt mat.
Därefter rekapitulerade vi de diskussioner vi haft kring berättelsen, innehållet, stilistik, katastrofen bakom fasaden och mycket annat. Samtalet avslutades med att vi kom fram till att nästa steg är att Niklas gör ett förslag till synopsis som sen kan gå på remiss via mail och möten. Detta kommer att ske relativt snart. Inom veckor.


Till sist
Avslutningsvis berättade dansare och koreograf Fredrika om sitt arbete i Lulah tillsammans med Soledad. Hon visade film från deras föreställning Hay Banda och lät oss ta del av visioner och bakgrunder.
Efter detta var klockan nästan nio när Niklas berättade lite episoder om hisnande relationer, skilsmässor och liknande som han följt på olika håll. Där är ditt libretto! Där har du din opera! utbrast en enig ensemble. Så är det helt visst.

I morgon visar vi lite för publik kl 20. Kom gärna.
Avlutande dagbok kommer till helgen.

Vi hörs//Niklas

Powered by Blogger

Subscribe to
Posts [Atom]

-->